Lendületben – Hatékonyabban folytatódik a munka

Az októberi önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP színeiben induló Ughy Attila nyerte el a Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármesteri székét. A kerület új vezetőjét kérdeztük a Mi Havannánk projektről.

Fotó: Kodrucz SándorA rehabilitációs projekt melyik elemét tartja a legerősebbnek, és miért?

A legerősebb elemnek a három társasházat (Havanna 44–52., Csontváry 30–38., Havanna 45–63.) érintő, energetikai megtakarítását célzó, homlokzati hőszigetelés kivitelezését tartanám, illetve fontos pillér még a Havanna 45–63. társasház fűtéskorszerűsítése. A „Havanna Lakótelep Integrált Rehabilitációja” KMOP-5.1.1/C-2f-2009-0003 pályázati kódszám összesen 32 projektelem összessége, amely 19 építési beruházást és 13 szoft elemet (programok, rendezvények, előadások, koncertek) tartalmaz. Az összegszerű tényadatok támasztják alá, hogy miért ez – a gazdasági és a környezetvédelmi elképzeléseket előtérbe helyező – a legfontosabb elem. A vállalkozási szerződések szerint a kivitelezési munkák összértéke – harminc százalék önerő felhasználásával – közel bruttó 500 millió forint, amely összeget a társasházi tulajdonosok hitel felvételével biztosítanak. A kivitelezés 1037 lakást érint. Megközelítően eddig 3000 lakó él a harmincszázalékos közüzemi megtakarítás lehetőségével, így az öt évre felvett hitel törlesztése kevesebb. Tehát, lényegében a gazdasági és a környezetvédelmi fejlesztések mellett költenek ugyanannyit a lakásra. Meggyőződésünk, hogy ennél van nagyobb megtakarítást eredményező, átgondoltabb energetikai felújítás, és ennek megfelelően fogunk tovább gondolkodni. A társasházak felújítása értéknövelő beruházás, amely élhetőbb környezetet teremt a lakótelepen élő emberek számára, és a későbbiekben lehetőséget biztosít a lakások előnyösebb értékesítéshez. A hosszú távon tervezett megtakarítás pedig segíti a hátrányos helyzetben élő családok anyagi felzárkózását.

Ön szerint a projekt mennyire képes javítani a Havanna lakótelep évtizedes negatív megítélésén?

A lakótelepen élőkkel történt személyes találkozások, beszélgetések alkalmával kiderült, hogy a megítélésük mind az építési beruházások, mind a szakmai programok kapcsán meglehetősen vegyes. Sokan úgy gondolják, hogy a programokra fordított összeg pénzkidobás, azonban jobb véleménnyel vannak az építkezésekről. A fejlesztéseknek már van kézzelfogható, látványos eredménye, így egyre többen szeretnének élni az energia-megtakarítást célzó felújítási lehetőséggel. A programokon való aktív részvétel pedig azt bizonyítja, hogy a negatív megítélés ellenére nagy az érdeklődés. A lakótelepen élők bevallása szerint elindult egy bizakodásra okot adó, felemelkedést elősegítő változás. Szeretnénk, ha a lendület nem tiszavirág- életű lenne, hanem az átgondolt, ésszerű gazdálkodással és tettek erejével megvalósított beruházásoknak, szakmai programoknak közösen örülhetnénk. A kerületi korábbi, pazarló gazdálkodásának sajnos a Havanna-projekt is áldozatul esett, és most igyekszünk szakszerűen teljesíteni a korábbi vállalásokat, és behozni a lemaradást. Odafigyelünk a Havannán lakók életére, és törekszünk megoldást találni a problémáikra.

Milyen feladatok vannak még hátra?

Fotó: TotálképA képviselő-testület a döntése értelmében a projekt bizonyos elemeit felülvizsgálja. Az egész projektre vonatkozó likviditási problémák miatt a finanszírozást újra kell strukturálni. A beruházások pénzügyi elszámolásairól a testületi ülés dönt. Az előkészítés hiányából eredően sajnos a kivitelezési és elszámolási határidőket is módosítani kell. Konkrét változásokról számolhatok be a Kondor sétány kapcsán, hiszen a felújítási munkálatokat korszerűbb, költséghatékonyabb tervek szerint végzik majd. Teret engedve a „sétálóknak”, nem lesz járműforgalom. A térfigyelő rendszert összehangolják a rendőrség igényével. Ezentúl a kereszteződésekbe helyezik a kamerákat, hogy a bűnelkövetők menekülő-útvonalát kövessék, és ennek segítségével hamarabb kézre kerítsék a tetteseket.