Meghosszabbított határidő, leállított és újratervezett programok

Féléves hosszabbítást kért az önkormányzat a Mi Havannánk program befejezésére. A Varázspadlás padlás része és a gördeszkapálya nem épül meg, a térfigyelő rendszer és a Kondor Béla sétány pedig újratervezés után készülhet el. Csomó Tamás alpolgármester, a Mi Havannánk Projekt politikai felelőse számolt be arról, hogy milyen feladatokat örökölt a kerület új vezetése a Havanna-lakótelep integrált rehabilitációs pályázatával.

F otó: TotálképMi a legégetőbb feladatuk a projekttel kapcsolatban?

Adminisztratív értelemben nagyjából nullán áll a projekt. Elköltöttünk majdnem egymilliárd forintot, ám a főszponzor, az állam felé ebből szinte semmi nem látszik, mert hiányoznak az elszámolások. Emiatt olyan, mintha a saját zsebünkből költöttünk volna el ennyit. Nem szeretnénk, ha ez a költség a nyakunkon maradna, ezért azon dolgozunk, hogy behozzuk a lemaradásokat. Féléves hosszabbítási lehetőséget is kértünk. Az a baj, hogy nem volt egy gazdája az egész projektnek, ezért hiába valósultak meg részletek, nem áll össze egésszé, így olyan, mintha senki nem dolgozott volna semmit. Másrészt néhány program olyannyira előkészítetlen volt, hogy le is kellett állítanunk, mert csak pluszköltségek árán lehetett volna megvalósítani, amit az önkormányzat jelenlegi anyagi helyzetében nem tudtunk felvállalni. Néhány elemet pedig újra kellett gondolnunk

Konkrétan melyik alprojektek nem valósulnak meg?

Az egyik a Varázspadlás épülete. Ám hangsúlyoznám, hogy maga a program nem szenvedett csorbát, hiszen másik helyszínen már sikeresen működik a családi játszóház. Sajnos a gördeszkapálya is áldozatul esett a rossz előkészítésnek és a kevés pénznek. A pályázatba nyolcmillió forintot terveztek be erre, aminek a nyolcvanöt százalékát lehetett volna finanszírozni a pályázati támogatásból, a fennmaradó összeget az önkormányzatnak kellene előteremtenie. Ehhez képest a tervek első beárazásakor 70 millió forint körüli összeg jött ki. Ezt megpróbáltuk a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni, ám még így is körülbelül 30 millióért lehetne megépíteni a pályázati vállalásnak megfelelő gördeszkapályát. Tehát még mindig 26 milliót kéne hozzátennünk. Ha volna ennyi pénzünk, mint ahogy nincsen, azt inkább a Havanna-lakótelep lerobbant, használhatatlan sportpályáinak felújítására költenénk, nem ilyen speciális beruházásra. Reméljük lesz még pályázati alkalom arra, hogy egy gördeszkapálya is megvalósulhasson.

Mely alprojekteket kellett újragondolniuk?

A térfigyelő kamerarendszert például a rendőrséggel konzultálva terveztük újra, azért, hogy közbiztonsági szempontból megfelelő helyekre kerüljenek az új és a meglévő kamerák. A Varázspadlás épülete körüli problémák miatt még nem kezdődött el a Kondor Béla sétány felújítása, így lehetőségünk nyílt áttekinteni ennek terveit is. A legfontosabb változás, hogy teljesen kitiltjuk a gépkocsiforgalmat a Csontváry iskolától a Nagy László sétányig tartó szakaszról. Ennek köszönhetően ténylegesen érvényesülhet a sétány funkció.

Mikor kezdődhetnek el a munkák?

A kamerarendszer és a sétány újratervezése december közepére befejeződött. Mindkét munkára közbeszerzési pályázatot kell kiírni, amikor ezek lezárulnak, tehát valamikor tél végén kezdődhetnek el a munkák.

Mi a következménye annak, hogy bizonyos projektelemek nem valósulnak meg?

A kiírás lehetőséget ad tíz százalék elhagyására. A meg nem valósuló elemek belül vannak ezen a tíz százalékon, tehát nem bukjuk el miattuk a teljes támogatást. Mindent megteszünk azért, hogy utolérjük magunkat, és sikeresen lezárjuk a pályázatot.

Forrás: Totálkép, Halló Havanna hírlevél