Kevesebb hitelből szépülnek meg a házak

Fülep Erzsébet

Értékteremtő beruházás, élhetőbb környezet a Havannán. Három társasház újult meg a Havanna lakótelep integrált rehabilitációja program energiatakarékos korszerűsítése során. A felújítás összesen csaknem 89,4 millió forinttal kerület kevesebbe a tervezettnél. Ennek köszönhetően 30 százalékkal kevesebb hitelt kell felvenniük a tulajdonosoknak.



Jó ütemben halad a KMOP-5.1.1/C-2F-2009-0003 Havanna Lakótelep Integrált Szociális Városrehabilitációja pályázat megvalósítása. A Mi Havannánk projekt 32 projektelemből áll; amely 19 építési beruházást és 13 szoft elemet (programok, rendezvények, előadások, koncertek) tartalmaz.

Hőszigetelés, korszerűsítés
Havanna utca 45–63. – 437 lakás – külső hőszigetelése és a tömb fűtési rendszerének korszerűsítése befejeződött, valamint kicserélték az erkélykorlátokat és a kapukat. Elkészült a 300-300 lakásos Havanna utca 44–52. és a Csontváry utca 30–38. számú ház hőszigetelése. A Havanna utcai épület a panelpályázaton nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és a melegvíz-hálózat felújítására 1/3-os állami támogatást is kapott, így ezek a munkák a hőszigeteléssel párhuzamosan megkezdődhettek. Ugyancsak további pályázati források bevonásával cserélték ki a Csontváry utcai háztömb nyílászáróit, és hamarosan a fűtésrendszer korszerűsítésére is megtörténik.
A fűtéskorszerűsítés és homlokzati hőszigetelés esetén akár 30, a nyílászárók cseréjével kiegészítve akár 50 százalékos energiamegtakarítást is elérhetnek a társasházak.

Kevesebb a teher
A Mi Havannánk rehabilitációs program legjelentősebb beruházása a tervezett közel 600 millió forintos összköltséghez képest mintegy 89,4 millió forinttal került kevesebbe. Így jelentősen csökkent a lakókra háruló anyagi teher. A projekt költségeinek ugyanis csupán 70 százalékát uniós támogatásból, a fennmaradó 30 százalékot a társasházi tulajdonosoknak saját erőből, hitelfelvétellel kell finanszírozniuk. A lakóknak a megtakarítás eredményeként 30 százalékkal, azaz csaknem 26,8 millió forinttal kevesebb hitelt kell felvenniük.

Családi játszóház
A varázspadlást egy olyan épület tetejére tervezték, amelyre csak az átlagosnál jelentősen magasabb költséggel lehetne ráépíteni, így ott nem épülhet meg – mondta Csomó Tamás alpolgármester, a Mi Havannánk Projekt politikai felelőse. – Tartalom azonban  a Családi Játszóház egy másik, helyszínen megvalósult. A gördeszkapálya áldozatul esett a rossz előkészítésnek és a kevés pénznek. Erre nyolc millió forintot terveztek be, aminek nyolcvanöt százalékát lehetett volna finanszírozni pályázati támogatásból, a fennmaradó összeget az önkormányzatnak kellett volna előteremtenie. Ehhez képest többszörösébe került volna a gördeszkapálya megépítése.  Bizonyára lesz még pályázati alkalom arra, hogy megvalósulhasson. 
A meg nem valósuló projektelemek belül vannak a tíz százalékon, tehát nem veszíti el az önkormányzat a támogatást.

Forrás: Városkép, Fülep Erzsébet