Családi játszóház, ahol repül az idő

 Reggeltől estig a vidámság lakik itt. A Havanna lakótelep szívében csaknem fél éve „hajózhatnak” a családok gyermekeikkel az Óperencián túlra.  A Családi játszóház hamar népszerű lett, a gyermekek egyre nagyobb számban töltenek el szüleikkel egy-két órát a játékok birodalmában.



  Komoly házirendje van a különleges „háznak”, amit az önkormányzat hívott életre tavaly. Az egyik passzusa így szól: „Ahhoz, hogy minden kisgyermeknek legyen helye játszani, egy kísérővel maximum három gyermeket, illetve egy gyermekkel maximum két kísérőt tudunk fogadni. A vendégek maximális létszáma egyszerre 15 fő.” Belépéskor regisztráció van, átlagosan egy nap csaknem félszázan fordulnak meg a kalózhajón. A néhány hónap alatt a regisztrált gyermekek létszáma eléri a nyolcszázat. A legtöbben természetesen a lakótelepről érkeznek, de a kerület távolabbi pontján élők is felfedezték már, sőt jöttek messzebbről is. Szakképzett pedagógusok segítenek a játékok kiválasztásában, a programokban. A Pitypang Óvoda munkatársai felügyelnek a rendre Knizner Anikó intézményvezetővel az élen.
  Hangsúlyozzák: ez nem gyermekmegőrző! Itt önfeledten lehet eltölteni egy pár órát édesanyáknak gyermekeikkel – térítésmentesen! „Végre egy hely, ahová fizetés előtt is betérhetünk.” – írta a vendégkönyvbe az egyik szülő. A másik: „Ez a hely úgy fantasztikus, ahogy van! A fedélzetmesterek nagyszerű emberek, a nevelők kedvesek, hozzáértőek. Minden játszóeszköz meglepően igényesen, gazdagon válogatott, jó minőségűek és sokrétűek. Régi vágya vált valóra a környékbeli gyermekes családoknak. A borongós napokon egy kis napsütést hoz az életünkbe. A játszóházban repül az idő.”
 Igen jók tehát a visszajelzések a gyerekek és a szülők részéről, és ami szintén nem elhanyagolható: rongálás, baleset sem történt eddig a kalózhajón…

Forrás: Városkép, Temesi László