Keresés
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A Konzorcium tagjai:

  1. Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
  2. Társasház Budapest, 1181 Havanna 44-52.
  3. Társasház Csontváry utca 30-38.
  4. Társasház Havanna utca 45-63.
  5. Kondor Béla Közösségi Ház
  6. Agape Gyülekezet
  7. Szeretve Tanulni Egyesület
  8. XVIII. kerületi Művészeti Egyesület

Támogató partnerek:

  1. Pitypang Óvoda
  2. Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény

Bővebben

Projektmenedzsment:
Városrehabilitáció18 Zrt.
1181 Budapest, Baross utca 7.


Hírek


Bambi Bölcsőde átalakítása és
bővítése

A Bambi Bölcsőde bővítése és átala-
kítása projekt nyitórendezvénye június
24-én volt, az intézmény udvarán. Cso-
mó tamás alpolgármester a projektről
adott tájékoztatást, dzurisné sinka
Katalin, a Bambi Bölcsőde szakmai ve-
zetője pedig az intézmény történetéről
beszélt.

Már javában pakoltak a bölcsőde munkatársai,
ugyanis kezdődik az építkezés a bölcsődében.
Csomó Tamás alpolgármester elmondta,
hogy a KMOP-2009-4.5.2-09-2009-0013 azo-
nosító számú projekt keretében valósul meg a
Bambi Bölcsőde bővítése és átalakítása, az in-
tézmény energetikai korszerűsítése, és ráépítés-
sel két új csoportszoba kialakítására is lehetőség
nyílik. A nyílászárókat részben lecserélik, új
fűtési rendszert alakítanak ki, és akadálymente-
sített lesz a Bambi Bölcsőde. A jelenleg 40 férő-
helyes intézmény a projekt lezárulásával további
20 gyermeket tud fogadni.
A projekt összköltsége 123 millió 270 ezer
260 forint, melyből a támogatás összege 74 mil-
lió 841 ezer 688 forint. Az Európai Unió az ösz-
szes költség közel 61 százalékával járul hozzá a
beruházáshoz. A munkálatok 2012. május 14-ig
kell befejezni. A projekt az Európai Unió támo-
gatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg.

Új munkahelyek


A bővítés során 6 főállású 8 órás
(4 felsőfokú szakképesítésű
gondozónő, egy takarító, és egy
konyhai kisegítő) és egy 4 órás
(kerti munkás) dolgozóra is szükség
lesz. A projekt révén bővül a
kerületi gyermekjóléti szolgáltatás,
javul a gyermekes fiatal párok
foglakoztatási esélye.

Keresés:   

2011.01.26 14:42
Irány a fedélzet!

Október eleje óta majdnem hatszáz gyermek regisztrált a Kondor Béla sétány egyik lapos tetős épületében kialakított Családi Játszóházba. A nyitás óta összesen 2786-an jártak már a komor panelek között megbúvó cseppnyi játékbirodalomban, amit a lakótelepi gyerekek, nagyik és szülők pillanatok alatt a szívükbe zártak.

Fotó: TotálképA játszóház ott van rögtön a bolt és a gyógyszertár mellett, el sem lehet téveszteni. Az óriási ablakon át éppen a hajóra látni, fedélzetén mindig nagy a nyüzsgés. Csíkos pulóveres „fedélzetmesterek” terelgetik a kis matrózjelölteket. Péntek délután fél négykor még csak néhány kis vendég jön-megy odabent. Kettejüknek a hajón van fontos dolga: Balázs irányba állítja a kormánylapátot, Lilla a vacsorához fogja a halakat. Nem sokkal később a kormányos jelenti a nagypapának, hogy minden rendben, hamarosan kikötnek. Közben az utolsó hal is Lilla horogára akad. – Nagyi, vihetjük a konyhába! – kiáltja.
Az ilyen jelenetek mindennaposak a játszóházban, amelynek nagytermét félig betölti a fából ácsolt nagy hajó. Nemcsak a fedélzeten, a hajófenékben is van mit felfedezni, nem véletlen, hogy ez a gyerekek kedvenc játszóhelye.

Fotó: TotálképHogy még izgalmasabbá tegyék a hajózást, a pedagógusok egy matrózpróbán dolgoznak. Varga Tünde pszichológus, az egyik „fedélzetmester”az előtérben megmutatja a matrózjelöltek rajzolt igazolványait, ezekbe minden próba teljesítése után egy-egy pecsét kerül majd. – Kisebbeknek és nagyobbaknak külön feladatokat tervezünk – meséli, miközben előveszi a matrózpróbához készülő nagy könyvet, amit maguk rajzolnak, festenek és írnak. A hajón kívül persze akad egy csomó más érdekes dolog is a játszóházban. Ott van például a háromdimenziós szoba, amelyet színes tüllfüggönyökkel lehet elválasztani. Legbelül, a konyhában ketten-hárman is sertepertélhetnek egyszerre, főzhetnek anyunak, apunak. Hanna a kisasztalnál éppen feltálalja a gesztenyéből készült vacsorát. Középen sárkányosat lehet játszani, vagy királykisasszonynak beöltözni. Kívül bábfigurák várják, hogy valamelyik mesében megelevenedjenek. Paraván is van, ami mögé elbújhatnak a bábosok.
Egy szobával arrébb kézműveskedni lehet, a „fedélzetmesterek” mellett barkácsfüzetek, könyvek is segítik a gyerekeket és felnőtt kísérőiket az alkotásban. A körben sorakozó karácsonyi lapok árulkodnak: javában folyik már az ünnepi készülődés.
A nagyteremben, a bejárat melletti falon kék halacskák úszkálnak, hamarosan valamilyen furfangos feladat hordozóivá válnak. – Itt mindennek van valamilyen funkciója, semmit nem teszünk csak úgy ki – mondja Varga Tünde.

Fotó: TotálképAz olvasó-társasozó sarokban könyvek, társasjátékok, kisebb-nagyobb kirakók sorakoznak a polcokon. A recepciós pult mögötti kis helyiséget szőnyeg borítja, a polcokon szép rendben várakoznak az építőkockák. Minden vendég ismeri a három fontos szabályt: belépés csak váltócipőben, játékokat a helyükre tenni, és vigyázni mindenre, hogy legközelebb is jó legyen a játék.
– A játékidő két óra, egyszerre tizenöt gyerek és hozzátartozója lehet bent – magyarázza Knizner Anikó, a Pitypang Óvoda vezetője, a Családi Játszóház megálmodója és fő „fedélzetmestere”. – Mióta megnyitottunk, szinte mindig telt ház van. Mindenki belépőkártyát kap, már majdnem hatszázan regisztráltak, sok köztük a törzsvendég. Hozzáteszi, a családi játszóház nem gyerekmegőrző; ahogy a nevében is benne van, a családokat várják ide közös játékra.
A vendégkönyv bejegyzései arról tanúskodnak, nagyon is szívesen jönnek ide a telepiek. Sokan írják és mondják, hogy itt olyan új és jó minőségű játékokat próbálhatnak ki, amilyenekkel sem otthon, sem az intézményekben, sem az átlagos játékboltokban nem találkoznak.



A játszóházi program (031-es projekt) a Mi Havannánk pályázat részeként, az Európai Unió és az önkormányzat finanszírozásával valósul meg, és a Pitypang Óvoda pedagógusainak működtetésével ingyenesen vehető igénybe.

Nyitva tartás 2011 januárjától • Kedd, szerda, csütörtök: délelőtt 9.00–12.00, Baba Ház (ajánlott 3 éves korig) Kedd–péntek: délután 14.30–18.30, óvodásoknak és kisiskolásoknak (3–9 éves korig) • Szombat: 9.00–13.00 • Vasárnap: 14.00–18.00 10

Forrás: Totálkép, Halló Havanna hírlevél


Nyomtatható verzió
Copyright © 2010
Budapest XVIII. kerület Önkormányzata
Impresszum|Oldaltérkép Powered by Webgyár