Keresés
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

A Konzorcium tagjai:

  1. Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
  2. Társasház Budapest, 1181 Havanna 44-52.
  3. Társasház Csontváry utca 30-38.
  4. Társasház Havanna utca 45-63.
  5. Kondor Béla Közösségi Ház
  6. Agape Gyülekezet
  7. Szeretve Tanulni Egyesület
  8. XVIII. kerületi Művészeti Egyesület

Támogató partnerek:

  1. Pitypang Óvoda
  2. Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény

Bővebben

Projektmenedzsment:
Városrehabilitáció18 Zrt.
1181 Budapest, Baross utca 7.


Hírek


Bambi Bölcsőde átalakítása és
bővítése

A Bambi Bölcsőde bővítése és átala-
kítása projekt nyitórendezvénye június
24-én volt, az intézmény udvarán. Cso-
mó tamás alpolgármester a projektről
adott tájékoztatást, dzurisné sinka
Katalin, a Bambi Bölcsőde szakmai ve-
zetője pedig az intézmény történetéről
beszélt.

Már javában pakoltak a bölcsőde munkatársai,
ugyanis kezdődik az építkezés a bölcsődében.
Csomó Tamás alpolgármester elmondta,
hogy a KMOP-2009-4.5.2-09-2009-0013 azo-
nosító számú projekt keretében valósul meg a
Bambi Bölcsőde bővítése és átalakítása, az in-
tézmény energetikai korszerűsítése, és ráépítés-
sel két új csoportszoba kialakítására is lehetőség
nyílik. A nyílászárókat részben lecserélik, új
fűtési rendszert alakítanak ki, és akadálymente-
sített lesz a Bambi Bölcsőde. A jelenleg 40 férő-
helyes intézmény a projekt lezárulásával további
20 gyermeket tud fogadni.
A projekt összköltsége 123 millió 270 ezer
260 forint, melyből a támogatás összege 74 mil-
lió 841 ezer 688 forint. Az Európai Unió az ösz-
szes költség közel 61 százalékával járul hozzá a
beruházáshoz. A munkálatok 2012. május 14-ig
kell befejezni. A projekt az Európai Unió támo-
gatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg.

Új munkahelyek


A bővítés során 6 főállású 8 órás
(4 felsőfokú szakképesítésű
gondozónő, egy takarító, és egy
konyhai kisegítő) és egy 4 órás
(kerti munkás) dolgozóra is szükség
lesz. A projekt révén bővül a
kerületi gyermekjóléti szolgáltatás,
javul a gyermekes fiatal párok
foglakoztatási esélye.

Keresés:   

2009.11.06 23:21
Szeretek a Havannán élni!

November 6-án lakossági fórumot tartottak a Havanna lakótelep önkormányzati képviselői a Kondor Béla Általános Iskola aulájában. Az eseményen a Havanna lakótelep integrált szociális városrehabilitációs programjáról esett szó.

Az eseményen dr. Mester László polgármester, országgyűlési képviselő, Kőrös Péter, dr. Szlifka Gábor és Vilmányi Gábor Havanna lakótelep önkormányzati képviselői vettek részt.
A fórim résztvevői kérdőívet töltöttek ki arról, hogy a költségvetésből mire költenének többet a Havanna lakótelepen; a közbiztonságra, a zöldterület felújítására, intézmények felújítására, parkolók bővítésére, szociális problémák megoldására, egészségügyre, vagy a járdák felújítására és mi a véleményük az itt élőknek a lakótelep tömegközlekedéséről, és mi az, amin változtatnának. A válaszokat az önkormányzati képviselők később értékelik ki.
Kőrös Péter önkormányzati képviselő ismerete a Mi Havannánk programot, a helyi közbiztonságról beszélt, és felhívta a figyelmet arra, hogy az új orvosi rendelő terve megtekinthető az aulában.
Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy hamarosan megújul a Havanna lakótelep az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Program „Integrált szociális városrehabilitáció” pályázatának köszönhetően.
A költségek legnagyobb hányadát; több mint hetven százalékát az Európai Unió támogatása jelenti, a projektek az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint az Európai Szociális Alap finanszírozásában valósulnak meg. A projektekhez szükséges önerőt részben az önkormányzat, részben a lakóközösségek biztosítják.
2010 év végéig befejeződi a program, amely során nemcsak a lakótelep jelentős része szépül meg, hanem tartalmas közösségi programok is lesznek - új helyszíneken -, köszönhetően a fejlesztési programnak, ami kiváló példája lehet a közösségek összefogásának, egy városrész újjászületésének.
A projekt harminckét alprojektből áll, aminek összköltségvetése 127,5 millió forint. Ebből európai uniós támogatás 970 millió forint (projektenként 70-80 százalékos támogatás). A célja a közösségi programok szervezése, képzések támogatása, hátrányos helyzetben lévők segítése, összetartóbb közösség kialakítása, foglalkoztatás növelése, és munkaerőpiaci integráció ösztönzése.
A fejlesztés középpontjában a lakófunkció megújítása áll (658,5 millió forint). A programnak ez a része négy projektet tartalmaz. A célja az épületek külső rekonstrukciója, parkok felújítására, csökkenő megélhetési költségek, energiatakarékosság növelése, lakások értéknövelése. Ez 1037 lakást ás 2600 lakót érint.
A lakófunkciók megújítása során 374 gépkocsi parkolóhelyének újrakövezésére kerül sor, szegélyköveket újrarakják, zöld területek szabadulnak fel.  Végül a közeljövő programjait is felvázolta az előadó: jégpálya működik majd 2009. december 19-2010. január 3-ig a lakótelepen, lesz karácsonyi jótékonysági gála, karácsonyfavásár, burgonyavásár, valamint szociális élelmiszerosztás.
Az információk után lakossági észrevételek és kérdések következtek. A jelenlévők örültek a terveknek, de előre féltik a szép új Havannát a rongálóktól, és megkérdezték, hogy mit lehetne tenni ez ellen? 
Elhangzott, hogy a fiataloknak nincs hová menniük, hasznos elfoglaltságra volna szükségük.  Ma már nagyon drága a sportolás, ezért egyre kevesebb erre a lehetőség. Volt, aki felvetette, hogy az AGAPE gyülekezet épülete mellett található egy szabadon álló üzlethelyiség, ahol a gyerekek asztaliteniszezhetnének.  Egy másik lakó azt kérdezte, hogy a felújításoknak lesz-e a jövő évi költségvetésben fedezete.
Dr. Mester László a rongálásról azt mondta, hogy eredményt csak lassú folyamat hozhat. Hatással lehet rájuk a közösség ereje és visszatartó a december 1-jétől beinduló városőrség is.  Ha azt látják, hogy környezetükben egyre több olyan közösség van, amelynek tagjai fontosnak tartja a környezet szépségét, ennek előbb-utóbb foganatja lesz. Az évek óta meghirdetett Szebb, virágosabb pályázatra egyre többen jelentkeznek, a Havannán élők a legaktívabbak. Egyre fontosabb a lakótelepen élőknek, hogy szép legyenek a házak előtti kertek és virág díszítse az erkélyeket.
A sportolással kapcsolatos felvetésre a polgármester elmondta, hogy a kerületben ugyan a vállalati sportpályák megszűntek, de a Gerely utcai, Lőrinci Sportcsarnok mögötti sportpálya, a pestszentimrei, valamint a volt MALÉV sporttelep is az önkormányzat tulajdonában van, és a lakosok rendelkezésére áll. Két általános iskola pályázaton nyerte el a lehetőséget, hogy az intézmény területén műfüves pályát alakíthasson ki.
A ping-pongozás ötletét a polgármester is jónak találta, és szóba került az is, hogy nyáron működött a lakótelepen a Havanna sátor, ahol sok hasznos program várta a fiatalokat. A télen pedig a korcsolyapálya kialakításával szeretné az önkormányzat bővíteni a lehetőségeket.    S a Havanna programnak lesz fedezete, nyugtatta meg a hallgatóságot  a polgármester.
Dr. Szlifka Gábor vette át a szót, és elmondta, hogy a Havanna sátor környékén felújították a sportpályákat is, ahol focizni, teniszezni, kosárlabdázni lehet. A lakótelepen található egy gördeszkapálya, ami felújításra szorul, s a program keretében nemcsak megújul, de bővül is.  Vilmányi Gábor a városőrség létrehozásáról beszélt. Elmondta, hogy negyven városőr, és tíz közterület-felügyelő kezdi meg a munkáját december 1-jétől. Még nem zárult le a pályázat a közterület-felügyelő és  a városőr munkakörre, hívta fel a lakók figyelmét az álláslehetőségre a képviselő.
A tájékoztatóban elhangzott, hogy a lakótelepen huszonhét kamera működik, de további tizenkét kamerát szerelnek fel.  A játszóterek bekamerázása is folytatódik.
A játszótér gondnoka kérte, hogy a padokat helyezzék a játszótéren kívülre, hogy a fiatalok 20 óra után is le tudjanak ülni beszélgetni. Több padot helyezett ki az önkormányzat a lakótelepre, de még mindig kevés –tette hozzá. A kutyafuttatót is célszerű volna elfelezni, hogy el lehessen különíteni a kicsi és nagy ebeket egymástól.  De az is gond, hogy nem tudnak mit kezdeni a renitens kutyatartókkal, akik az állatuk után a piszkot nem szedik fel a futtató területén.
Egy felszólaló arról panaszkodott, hogy amióta mérőórát szereltek fel a házban tetemesen megemelkedett a gázfogyasztása, pedig alacsonyabb hőfokot tart a lakásában, mint amilyen korábban volt. Több alkalommal is jelezte az illetékeseknél a problémáját, de nem kapott kielégítő választ.
Egy másik lakó arról beszélt, hogy szép a program, lesz mit félteni, ha megvalósul! Megköszönte, hogy épül, szépül a lakótelep, köszöni, hogy nagyon sok fát ültetek a telepen, és jól érzi itt magát.
Aztán arról is szó esett, hogy a Havanna lakótelepről nehéz eljutni a Dél-pesti kórházba.  Egy másik lakótelepen élő szintén arról beszélt, hogy mennyire szeret itt lakni, szép a környezet, tele van növényekkel, és örül annak, hogy itt egy olcsó piac is működik.
Dr. Szlifka Gábor ígéretet tett, hogy utánanéz a fűtésproblémának. Vilmányi Gábor pedig egy kis türelmet kért a padokkal és a kutyafuttató leválasztásával kapcsolatban.  Felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes kutyás egyesületet alapítani, mert közösen jobban meg tudják védeni a területet. Az egyesület megalakításában segítséget nyújt dr. Szlifka Gábor.
Kőrös Péter elmondta, hogy a lakótelep apraját-nagyját bevonták a lakótelep megszépítésébe, így például a legutóbbi akció során 150-200 iskolás takarította fel a szemetet a lakótelepen. Ők bizonyára nem fognak majd szemetelni.
Dr. Mester László arról beszélt, hogy amikor a Havanna lakótelepen 2002-ben felszerelték a térfigyelő-kamerákat, ennek köszönhetően ugrásszerűen csökkent a bűnelkövetések száma. De, hogy a lakosság közbiztonság érzete jobb legyen, az önkormányzat a kerületben városőrséget hoz létre, ami 2009. december 1-jétől működik.
A városőrség a közterület-felügyelettel alkot majd egy szervezetet; ők rendelkeznek a szükséges hatósági jogosítvánnyal, intézkedési jogkörrel.
A közterület-felügyelet megemelt létszámmal több műszakban tevékenykedik majd.
Pestszentlőrinc-Pestszentimrén négy polgárőrcsoport működik. A polgárőrség munkatársai szabadidejükből áldoznak a közrend, a biztonság, a nyugodt lakókörnyezet fenntartására. Különleges civil szervezetek, melyek fontosságát jogszabályok is kiemelik, támogatják, azonban nincs olyan intézkedési jogkörük, mint a közterület-felügyelőknek.
A városőrök nem hatósági személyek, de hatósági személyek segítőiként vannak jelen intézkedésekkor, együttműködhetnek mind a rendőrökkel, mind a közterület-felügyelőkkel, és ebben a minőségükben törvényi védelmet élveznek.
A városőrség feliratú gépkocsik és öltözékük messziről felismerhetővé teszi őket, így akinek segítségre lesz szüksége, bátran fordulhat hozzájuk.
Egy másik lakó büszkén beszélt a szép előkertjéről, örömmel tapasztalta, hogy amikor a kis kertet gondozza, gyakran odaköszönnek, megszólítják… Jó hozzáállással, szép beszéddel lehet a közösséget kialakítani –hangsúlyozta. „A közösségi szellem nagyon fontos” –tette hozzá. Felvetette hozzászólásában, hogy azokat a házakat, amelyekben üzlethelyiség van, más mércével mérjék a Szebb, virágosabb pályázaton, ugyanis sokkal nehezebb dolga van annak, aki ott akarja szépíteni az előkertet. Sajnos, az italozók  beállnak a legközelebbi kapualjba és ott isznak, majd eldobálják az üvegeket, sörös dobozokat.  Jó volna, ha majd a városőrsség szeme rajtuk lenne.

Szerző: Fülep Erzsébet

Forrás: http://www.bp18.hu/hirek/index.php?newswf2_id=7523&newswf2_action=search



Nyomtatható verzió
Copyright © 2010
Budapest XVIII. kerület Önkormányzata
Impresszum|Oldaltérkép Powered by Webgyár