Keresés
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

A Konzorcium tagjai:

  1. Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
  2. Társasház Budapest, 1181 Havanna 44-52.
  3. Társasház Csontváry utca 30-38.
  4. Társasház Havanna utca 45-63.
  5. Kondor Béla Közösségi Ház
  6. Agape Gyülekezet
  7. Szeretve Tanulni Egyesület
  8. XVIII. kerületi Művészeti Egyesület

Támogató partnerek:

  1. Pitypang Óvoda
  2. Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény

Bővebben

Projektmenedzsment:
Városrehabilitáció18 Zrt.
1181 Budapest, Baross utca 7.


Hírek


Bambi Bölcsőde átalakítása és
bővítése

A Bambi Bölcsőde bővítése és átala-
kítása projekt nyitórendezvénye június
24-én volt, az intézmény udvarán. Cso-
mó tamás alpolgármester a projektről
adott tájékoztatást, dzurisné sinka
Katalin, a Bambi Bölcsőde szakmai ve-
zetője pedig az intézmény történetéről
beszélt.

Már javában pakoltak a bölcsőde munkatársai,
ugyanis kezdődik az építkezés a bölcsődében.
Csomó Tamás alpolgármester elmondta,
hogy a KMOP-2009-4.5.2-09-2009-0013 azo-
nosító számú projekt keretében valósul meg a
Bambi Bölcsőde bővítése és átalakítása, az in-
tézmény energetikai korszerűsítése, és ráépítés-
sel két új csoportszoba kialakítására is lehetőség
nyílik. A nyílászárókat részben lecserélik, új
fűtési rendszert alakítanak ki, és akadálymente-
sített lesz a Bambi Bölcsőde. A jelenleg 40 férő-
helyes intézmény a projekt lezárulásával további
20 gyermeket tud fogadni.
A projekt összköltsége 123 millió 270 ezer
260 forint, melyből a támogatás összege 74 mil-
lió 841 ezer 688 forint. Az Európai Unió az ösz-
szes költség közel 61 százalékával járul hozzá a
beruházáshoz. A munkálatok 2012. május 14-ig
kell befejezni. A projekt az Európai Unió támo-
gatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg.

Új munkahelyek


A bővítés során 6 főállású 8 órás
(4 felsőfokú szakképesítésű
gondozónő, egy takarító, és egy
konyhai kisegítő) és egy 4 órás
(kerti munkás) dolgozóra is szükség
lesz. A projekt révén bővül a
kerületi gyermekjóléti szolgáltatás,
javul a gyermekes fiatal párok
foglakoztatási esélye.

Keresés:   

2009.09.22 23:28
Nekünk szépül a Havanna

A XVIII. kerület önkormányzata a Nekünk szépül szlogennel indította útjára eddigi legnagyobb fejlesztési programját. Erről tartott sajtótájékoztatót Mester László polgármester szeptember 22-én, a Kondor Béla Közösségi Házban, melyen részt vett Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, Sándor László alpolgármester és Veszteg József, projektvezető, a Vagyon Zrt. vezérigazgatója.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata öt éve kitartóan pályázott állami támogatásra a Havanna lakótelep szociális városrehabilitációjának megvalósításához. Amíg a pályázás nem vezetett eredményre, a saját költségvetéséből minden évben 100-140 millió forintot fordított a lakótelep fejlesztésére. Ennek köszönhetően az évek során sokat változott és élhetőbb lakótérré vált.  Az utóbbi évben több korszerű játszótér, pihenőpark és számos parkoló épült a Havannán.
„ Saját forrásokból eddig megvalósult fejlesztések után most európai uniós pályázati támogatás segíti a munka folytatását” – mondta tájékoztatójában Mester László polgármester, országgyűlési képviselő.
   
A program az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Program „Integrált szociális városrehabilitáció” pályázatának (KMOP-5.1.1/C-2F-2009-0003) köszönhetően valósul meg.

A sikeres pályázat sokéves előkészületi munka eredménye.  A Havanna lakótelep megújítása illeszkedik az Integrált Városfejlesztési Stratégiában meghatározott fejlesztési célkitűzésekhez, amelynek előkészítéséről 2007-ben döntött a kerület.  Ez volt a feltétele a pályázaton való indulásnak, aminek a stratégiáját a  Studio Metropolitana Kht. dolgozta ki.  A keddi sajtótájékoztatón a Studio Metropolitana képviseletében  Gauder Péter ügyvezető és Szép Károly projektfelelős vett részt.

Az  integrált szociális városrehabilitáció keretében óriási ütemben újul meg a Havanna-lakótelep annak köszönhetően, hogy pályázati forrással mintegy 1,2 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg.
A Mi Havannánk Program nem pusztán a lakótelep felújítását, az épületek és közterek rendbehozatalát jelenti, hanem a Havanna „újraélesztését”, átfogó megújítását.
A program számos részelemet tartalmaz, aminek egyaránt célja a lakásköltségek csökkentése, a biztonságosabb és élhetőbb környezet megteremtése, az aktívabb és összetartóbb közösség kialakítása, hátrányos helyzetű lakosok megsegítése.

A Havanna lakótelep egy kisebb méretű város –, a kerület összlakosságának közel egyötöde itt él –, több mint 17 ezer lakosával meghatározó településrésze a XVIII. kerületnek. 
A Havanna lakótelep a 70-es évek végén, 80-as évek elején épült, így megérett a rehabilitációra.

A Baross utca – Kolozsvári utca – Vörösmarty utca, – Bartók Béla utca – Margó Tivadar utca által határolt terület (Havanna lakótelep) előnye a szellős beépítés, a jó közlekedés, a zöldfelületek jelentős aránya, a szolgáltatások közelsége, azonban számos problémával is küzd; úgymint a lakóépületek rossz műszaki állapota, parkolók és közösségi terek hiánya, magas közüzemi díjak…
Éppen ezért a lakótelep megújulását az önkormányzat kiemelt feladatként kezeli.

A Mi Havannánk Program projekt harminckét alprojektből áll, összköltségvetése 1,2 milliárd forint. A költségek legnagyobb hányadát, több mint hetven százalékát az Európai Unió támogatása jelenti, a projektek az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint az Európai Szociális Alap finanszírozásában valósulnak meg. A projektekhez szükséges önerőt részben az önkormányzat, részben a lakóközösségek biztosítják.

A legköltségesebb alprojekek közé tartozik a Havanna utca 44-52. (274 millió forint),  Havanna utca 45-63. (156 millió forint), és a Csontváry utca 30-38. (156 millió forint) házak szigetelése. Ezek a társasházak önrészt is vállalnak a házak felújításához.
A többi 29 alprojekt költsége 600 ezer forint és 86 millió között változik.
Így  a térfigyelő kamerák rendszerének bővítése (12 új kamera felszerelése) a közbiztonság további javítása érdekében 13,7 millió forintba kerül.  A Kondor Béla sétány megújítására (díszburkolat fektetése, virág- és faültetés, szökőkút és ivókutak létesítése, esztétikus közterületek, találkozóhelyek építése) 75 millió forintot fordítanak.

A programban az önkormányzat mellett kerületi szakmai és civil szervezetek, valamint lakóközösségek is részt vesznek; mint az egyes alprojektek megvalósítói, illetve résztvevői.
A Szeretve Tanulni Egyesület például képzésekkel kívánja elősegíteni a lakótelepen élők visszatérését a munkaerőpiacra, közreműködik a hátrányos helyzetű gyermekeknek szervezett nyári táborozásban.
A Pitypang Óvoda épülete otthont ad majd a Varázspadlás elnevezésű családi játszóháznak.
A lakótelepen működő AGAPÉ Gyülekezet családi szabadidőpark létrehozásában, a XVIII. Kerületi Művészeti Egyesület kiállítások szervezésében, valamint kiállítóhelyek és közösségi helyiségek kialakításában közreműködik.
A Kondor Béla Közösségi Ház megújul, és elkészül az akadálymentesítése, ezen kívül szünidei táborokkal és színházi előadásokkal színesíti a lakótelep közösségi életét.
Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény szintén több alprojektben vesz részt; többek között kiállítóterem kialakításával,  helytörténeti képzőművészeti kiállítás létrehozása, helyi művészekkel.
2010 év végéig a Havanna lakótelep jelentős része újjászületik, megszépül, tartalmas közösségi programokat kínál új helyszíneken, köszönhetően a mintegy 1,2 milliárd forintos fejlesztési programnak, a közösségek összefogásának, amely kiváló példája lehet egy városrész újjászületésének.

Szerző: Fülep Erzsébet

Forrás: http://www.bp18.hu/hirek/index.php?newswf2_id=7375&newswf2_action=search





Nyomtatható verzió
Copyright © 2010
Budapest XVIII. kerület Önkormányzata
Impresszum|Oldaltérkép Powered by Webgyár