Keresés
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

A Konzorcium tagjai:

  1. Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
  2. Társasház Budapest, 1181 Havanna 44-52.
  3. Társasház Csontváry utca 30-38.
  4. Társasház Havanna utca 45-63.
  5. Kondor Béla Közösségi Ház
  6. Agape Gyülekezet
  7. Szeretve Tanulni Egyesület
  8. XVIII. kerületi Művészeti Egyesület

Támogató partnerek:

  1. Pitypang Óvoda
  2. Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény

Bővebben

Projektmenedzsment:
Városrehabilitáció18 Zrt.
1181 Budapest, Baross utca 7.


Mi Havannánk
Projektek


Funkciók

I. Lakó funkció

Projektek száma: 4
Összköltség: 658 468 000 Ft

A lakó funkció erősítését célzó projektek célja a lakókörnyezet élhetőbbé tétele, és minőségi javítása. Az ide tartozó négy projekt összköltsége a legnagyobb a programon belül, az összes projekt költségének mintegy 57 %-a.

Lakóépületek modernizálása, kisebb rezsiköltség
A lakó funkción belül három társasház külső hőszigetelésére és egy ház fűtéskorszerűsítésére kerül sor. A fejlesztések energiatakarékosabbá teszik a lakóházakat, így csökken a rezsiköltség, és környezetbarátabbá válnak a lakóépületek. A homlokzatok hőszigetelésének köszönhetően csökken az épületek fűtési igénye, így csökken a fűtésszámla is. Tovább javítja a házak minőségét, értéküket pedig növeli a tető, a homlokzat, valamint a födémek felújítása. Három lakóépület felújítása összesen 1037 lakást és 2600 lakót érint.

Rendezett parkolási viszonyok
A parkolóhelyek újrakövezésével és kibővítésével rendezettebbek lesznek a parkolási viszonyok, és zöld területek is felszabadulnak. Ezetek az autók helyett újra a lakók használhatják majd.

Projektek:
1. Havanna 44 – 52. külső hőszigetelése
2. Csontváry 30 – 38. külső hőszigetelése
3. Havanna 45 – 63. külső hőszigetelése és fűtéskorszerűsítése
4. Parkolási gondok megoldása

II. Városi funkció

Projektek száma: 7
Összköltség: 172 500 000 Ft

Az ebbe a csoportba tartozó projektek a város köztereit fejlesztik. A terek szebbek, rendezettebbek és biztonságosabbak lesznek, élhetőbb lakókörnyezetet születik, megnő a zöldfelületek aránya. A projektek célja továbbá olyan helyszínek kialakítása, amelyek a kedvelt közösségi programoknak adhatnak otthont. Ezzel egyszerre teremtődik meg mind a parkvárosiasság, mind a városiasság érzete.

Parkvárosi Havanna
A Mi Havannánk program kiemelt célja a lakótelep zöld területeinek növelése, a nyugodt és rendezett lakókörnyezet megteremtése. Ennek fontos része a lakótelep külső látképét meghatározó előkertek gondozása.
A zöld területek arányának növelése érdekében a faültetés és füvesítés mellett sor kerül az eddig helytelenül parkolási célra használt területek felszabadítására és rendezésére. A Havannán így közel ötvenezer négyzetméterre nő a megújuló zöldfelületek nagysága.

Környezettudatos Havanna
Az élhető lakóhely és tiszta környezet megteremtése érdekében a program keretében két új szelektív gyűjtőszigettel bővül tovább a szelektív hulladékgyűjtés rendszere. Az autós forgalom kiváltása és a kerékpározás ösztönzése érdekében új kerékpártárolók jönnek létre.

Biztonságos Havanna
A Havannán már 2002-ben kiépült a térfigyelő kamerarendszer. Azóta jelentősen visszaesett a bűncselekmények száma. A biztonság további javítása érdekében folytatódik a kamerahálózat fejlesztése, és teljesen lefedetté válik a lakótelep.

Projektek:
5. Időszaki kiállításra alkalmas szabadtéri utcabútor kihelyezése
6. Kondor Béla sétány megújítása és élettel való megtöltése
7. Térfigyelő kamerák bővítése
8. Előkertek, parkok felújítása
9. Zöldterület felszabadítása parkolás alól, új közterületek létrehozása
10. Szelektív hulladékgyűjtő szigetek kialakítása
11. Biciklitárolók kialakítása

III. Közösségi funkció

Projektek száma: 8
Összköltség: 214.000.000 Ft

A Mi Havannánk program túlmutat az épületek és a közterek megújításán. Célja a Havanna lakótelep pezsgő élőhellyé változtatása, egy saját öntudattal rendelkező közösség megerősítése. Ennek érdekében a program keretében kulturális és szórakoztató programok, valamint az eseményeknek otthont adó közösségi helyek jönnek létre, illetve fejlődnek tovább.

Fiatalok a középpontban
Kiemelt figyelmet kapnak a program során a fiatalok, számos projekt teremt számukra kikapcsolódási és sportolási lehetőséget. Az ő igényeik igazodva megújul a sportpálya, új pingpongasztalokat állítunk, megépül egy BMX- és gördeszkapálya.
A sportolási lehetőségek mellett klubhelyiség, internetkávézó, ifjúsági teaház, kamasz-felnőtt játszótér és a Clubnetcet informatikai szolgáltatásai kínálnak majd további szórakozási lehetőséget.

Kikapcsolódás családi körben
A program keretében olyan helyszínek jönnek létre, ahol a családok együtt tudják tölteni szabadidejüket. A múzeumpedagógiai foglalkoztató hasznos tevékenységeket nyújt iskoláskorú gyerekeknek és szüleiknek, a Pitypang Óvoda emeletén nyíló Varázspadlás családi játszóháza a kisgyerekes családokat várja majd, a családi szabadidőpark pedig minden korosztály előtt nyitva áll.

Segítség a helyi kultúrának
Minden városrésznek megvan a saját története és egyedi arculata, amelyek a helyi közösség identitásának fontos részei. Ezek bemutatása érdekében megjelenési lehetőséghez jutnak a helyi művészek, és állandó helyszínt kap a lábasházak aljában a lakótelep történetét bemutató kiállítás, a Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény. Megújul továbbá a lakótelep kulturális központja, a Kondor Béla Közösségi Ház is: korszerűbbé válik felszerelése, kibővül színházterme, és az akadálymentesítés révén mindenki számára hozzáférhetővé válik.

Projektek:
12. Szabadidős funkció bővítése (pingpong asztal, gördeszka és BMX pálya)
13. Önkormányzati tulajdonú üzlethelységek felújítása és átalakítása közösségi találkozóhellyé
14. Kamasz-felnőtt játszótér, ücsörgők kialakítása
15. Sportpálya felújítása
16. Kondor Béla Közösségi Ház felújítása, akadálymentesítése és eszközbeszerzése
17. Helytörténeti, képzőművészeti kiállítóterem kialakítása
18. Családi játszóház kialakítása

IV. Szociális tevékenységek

Projektek száma: 12
Összköltség: 127 470 000 Ft

A szociális tevékenységek körébe képzések és közösségi programok tartoznak. Míg a támogatott képzések fő célja, hogy a rászorulóknak segítsenek visszatérni a munka világába, a közösségi programok a Havanna lakóinak teremtenek szórakozási lehetőséget. Így a Havanna lakótelep igazi, összetartó közösséggé válik.

Közösségi programok mindenkinek
Sok családnak okoz gondot, hogy nyaralni vigye gyermekeit. A Mi Havanánk program ehhez is segítséget kíván nyújtani. A rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekeket a Balaton mellé, Gyenesdiásra visszük majd, hogy számukra se múljon el a nyár élmények nélkül. Gyakran a fiatalok és az idősebbek is nehezen találnak szórakozási lehetőséget: nekik szól a kéthetes sátoros rendezvénysorozat, a nyári fesztivál és a térzene fesztivál. A Kondor Béla Közösségi Ház programkínálata is bővül, hogy mindenki megtalálja a magának megfelelő szórakozást.

A tiszta Havannáért
A Havannán megrendezendő szemétszedési versennyel két cél is megvalósul: a lakótelep tiszta lesz, lakóinak pedig a versennyel közösségi programot is kínálunk.

Képzés és munkalehetőség a Havannán
Munkalehetőséget kapnak a lakótelepi fiatalok azáltal, hogy részt vehetnek a nyári közterületi munkák elvégzésében. A Szeretve Tanulni Egyesület szociális programcsomagja a valamennyivel idősebbeket támogatja: képzésekkel segít azoknak a munkájukat vesztett vagy hátrányos helyzetű lakóknak, akiknek nem sikerült beilleszkedniük a munka világába.

Lakóközösségek megerősítése
A Mi Havannánk program egyik legfontosabb célkitűzése egy összetartó közösség létrehozása. Ennek egyik alapja a szomszédsági kapcsolatok megerősítése. Ezért támogatjuk a lakóközösségek közös kezdeményezéseit, és anyagi segítséget nyújtunk megvalósításukhoz.

Projektek:
20. Nyári tábor hátrányos helyzetű gyermekeknek
21. Kondor Béla Közösségi Ház szakmai tevékenysége
22. Felhívás lépcsőházaknak közösségi funkció kialakítására
23. Diákok nyári közterületi munkája
24. Két hetes sátoros rendezvénysorozat
25. Kubai Hetek – Nyárfelező Havanna napok programsorozat
26. Térzene nyári félévben
27. Roma szociális munkások alkalmazása
28. Szemétszedési verseny
29. Szeretve Tanulni Egyesület szociális programcsomagja
30. Varázspadlás programok
31. Havanna kiállítás

Tájékoztatási tevékenység
A projektekhez kötelező tájékoztatási tevékenység kapcsolódik, amely a fejlesztések előrehaladásáról informálja a lakókat. Ez uniós előírás, a költségek döntő hányadát az EU finanszírozza. A tevékenység fő célja, hogy a lakók mindig tudják, hogy haladnak az egyes projektek, és azok milyen célokat szolgálnak. A tájékoztatás a program egészére – például a 136E buszon látható reklám - és az egyes projektek ismertetésére is kiterjed.

Copyright © 2010
Budapest XVIII. kerület Önkormányzata
Impresszum|Oldaltérkép Powered by Webgyár