Keresés
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

A Konzorcium tagjai:

  1. Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
  2. Társasház Budapest, 1181 Havanna 44-52.
  3. Társasház Csontváry utca 30-38.
  4. Társasház Havanna utca 45-63.
  5. Kondor Béla Közösségi Ház
  6. Agape Gyülekezet
  7. Szeretve Tanulni Egyesület
  8. XVIII. kerületi Művészeti Egyesület

Támogató partnerek:

  1. Pitypang Óvoda
  2. Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény

Bővebben

Projektmenedzsment:
Városrehabilitáció18 Zrt.
1181 Budapest, Baross utca 7.


Hírek


Bambi Bölcsőde átalakítása és
bővítése

A Bambi Bölcsőde bővítése és átala-
kítása projekt nyitórendezvénye június
24-én volt, az intézmény udvarán. Cso-
mó tamás alpolgármester a projektről
adott tájékoztatást, dzurisné sinka
Katalin, a Bambi Bölcsőde szakmai ve-
zetője pedig az intézmény történetéről
beszélt.

Már javában pakoltak a bölcsőde munkatársai,
ugyanis kezdődik az építkezés a bölcsődében.
Csomó Tamás alpolgármester elmondta,
hogy a KMOP-2009-4.5.2-09-2009-0013 azo-
nosító számú projekt keretében valósul meg a
Bambi Bölcsőde bővítése és átalakítása, az in-
tézmény energetikai korszerűsítése, és ráépítés-
sel két új csoportszoba kialakítására is lehetőség
nyílik. A nyílászárókat részben lecserélik, új
fűtési rendszert alakítanak ki, és akadálymente-
sített lesz a Bambi Bölcsőde. A jelenleg 40 férő-
helyes intézmény a projekt lezárulásával további
20 gyermeket tud fogadni.
A projekt összköltsége 123 millió 270 ezer
260 forint, melyből a támogatás összege 74 mil-
lió 841 ezer 688 forint. Az Európai Unió az ösz-
szes költség közel 61 százalékával járul hozzá a
beruházáshoz. A munkálatok 2012. május 14-ig
kell befejezni. A projekt az Európai Unió támo-
gatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósul meg.

Új munkahelyek


A bővítés során 6 főállású 8 órás
(4 felsőfokú szakképesítésű
gondozónő, egy takarító, és egy
konyhai kisegítő) és egy 4 órás
(kerti munkás) dolgozóra is szükség
lesz. A projekt révén bővül a
kerületi gyermekjóléti szolgáltatás,
javul a gyermekes fiatal párok
foglakoztatási esélye.

Keresés:   

2009.10.28 23:24
Nekünk szépül a Havanna!

A XVIII. kerületi önkormányzat Nekünk szépül szlogennel indította útjára eddigi legnagyobb fejlesztési programját. Erről tartott lakossági fórumot október 28-án Mester László polgármester, valamint Kőrös Péter, Szlifka Gábor és Vilmányi Gábor, a Havanna lakótelep önkormányzati képviselői a Kondor Béla Közösségi Házban.

A Havanna lakótelep egy kisebb méretű város –, a kerület összlakosságának közel egyötöde itt él –, több mint 17 ezer lakosával meghatározó településrésze a XVIII. kerületnek.
A Havanna lakótelep a 70-es évek végén, 80-as évek elején épült. Így itt élőknek mára már a mindennapjaik során számos problémával kell megküzdeniük; úgymint a lakóépületek rossz műszaki állapota, a parkolók és közösségi terek hiánya, a magas közüzemi díjak…
Ezért is jó hír, hogy útjára indulhat az Európai Unió és Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának finanszírozásában, a Havanna lakótelep lakóinak támogatásával a Mi Havannánk Program.
Közös cél egy modern, szerethető, erős közösséggel rendelkező lakótelep kialakítása.
Az integrált szociális városrehabilitációs program keretében pályázati forrásból mintegy 1,2 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg a Havanna lakótelepen. Jelenleg a közbeszerzési eljárások előkészítése, illetve az ajánlatkérések zajlanak, ha ezek befejeződtek, november vége felé már indulhatnak munkálatok és 2010 végéig fejeződnek be.

Dr. Mester László polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a lakossági fórumon megjelent lakótelepi lakosokat, majd elmondta, hogy a sikeres pályázat sokéves előkészületi munka eredménye, ugyanis a kerület immár öt éve kitartóan pályázott állami támogatásra a Havanna lakótelep megújítására.   A saját forrásokból eddig megvalósult fejlesztések után európai uniós pályázati támogatás segíti immár a további munka  folytatását.
A polgármester tájékoztatóját követően Veszteg József, a Vagyon18 Zrt. vezérigazgatója, a projekt vezetője ismertette részletesen a programot. 
A Havanna lakótelep megújítása illeszkedik az Integrált Városfejlesztési Stratégiában meghatározott fejlesztési célkitűzésekhez, amelynek előkészítéséről 2007-ben döntött a kerület.
A költségek legnagyobb hányadát; több mint hetven százalékát az Európai Unió támogatása jelenti, a projektek az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint az Európai Szociális Alap finanszírozásában valósulnak meg. A projektekhez szükséges önerőt részben az önkormányzat, részben a lakóközösségek biztosítják. Ez volt a feltétele a pályázaton való indulásnak, aminek a stratégiáját a  Studio Metropolitana Kht. dolgozott ki.

A program számos részelemet tartalmaz, aminek egyaránt célja a lakásköltségek csökkentése, a biztonságosabb és élhetőbb környezet megteremtése, az aktívabb és összetartóbb közösség kialakítása, hátrányos helyzetű lakosok megsegítése.
A Mi Havannánk Program nem pusztán a lakótelep felújítását, az épületek és közterek rendbehozatalát jelenti, hanem a Havanna lakótelep „újraélesztését”, átfogó megújítását.

A projekt harminckét alprojektből áll, aminek összköltségvetése 1,2 milliárd forint. Ebből európai uniós támogatás 970 millió forint (projektenként 70-80 százalékos támogatás), önkormányzati forrás 180,5 millió forint, társasházi önrész 176,3 millió forint. A többi alprojekt költsége 600 ezer forint és 86 millió között változik.
A tervek között a parkvárosi környezet megteremtése, élhető, zöldterület kialakítása, a Kondor Béla sétány megújítására (díszburkolat fektetése, virág- és faültetés, szökőkút és ivókutak létesítése, esztétikus közterületek, találkozóhelyek építése) szerepel.   A Havanna utcában 900 m2-en zöldterületet szabadítanak fel parkolás alól és számos új parkolóhelyet is létesítenek.
A Havanna utcában 900 m2-en parkolásra használt zöldfelületet szabadítanak fel parkolás alól, de helyette számos új parkolóhelyet is létesítenek.

Ezt követően a projektvezető (Veszteg József) beszámolt arról, hogy a Havanna lakótelepen három házat érint pályázati támogatással a felújítás (Havanna utca 44–52., és a Csontváry utca 30–38. külső homlokzatát szigetelik, a Havanna utca 45–63. házban ezen kívül a fűtést is korszerűsítik).
Ezek a társasházak önrészt is vállaltak a felújításához, valamint társasházi tulajdonosi közösségnek nem lehet köztartozása, és a kiválasztásnál figyelembe vették a lakóközösségek teherviselő képességét is.
Az alapvető célkitűzés az, hogy az épületek fenntartási, üzemeltetési költségei csökkenjenek és gazdaságosabb legyen az energiafelhasználás. Ehhez szükség van külső hőszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre és a nyílászárók cseréjére.  Ebből a két legfontosabb két elem a külső hőszigetelés, kiegészítve a fűtési rendszer részleges vagy teljes megújításával, ami a szabályozási lehetőséget, illetve az egyedi hőmennyiségmérést jelenti. Azonban a számítások szerint az ablakcserére már nem futja a keretből – tette hozzá a projektfelelős.
Az ablakcsere egyébként további, a lakások szellőzésével kapcsolatos kérdéseket is felvet.
A műanyag nyílászárók hő- és légtechnikailag annyira jól szigetelnek, hogy megfelelő szellőztetőrendszerek beépítése nélkül bepenészesedhetnének a lakások. 
Azonban a nyílászárók cseréjében sem kívánják magukra hagyni a társasházakat, megvizsgálják, hogy milyen egyéb pályázati lehetőségek (panel-, ökoprogram, stb.), segítségével lehetne ezt a problémát is megoldani. (A külső hőszigetelés során megújulnak a házak homlokzata.  Az épületek homlokzata új színt kapnak.)

A tájékoztatót követően lakossági kérdések, észrevételek következtek. Az egyik lakó elmondta, hogy a lakásában a múlt télen nem volt melegebb 14-16 C foknál, míg a felső emeleteken 24 C fok volt. Szóba került az is, hogy mi történik, ha valaki nem tudja fizetni a felújítással járó önrész költségeit, és volt, aki a közbiztonságra, az elöregedett térfigyelő kamerákra panaszkodott. 
Veszteg József elmondta, ha valaki önhibáján kívül nem tudja a költségeket fizetni, erre három megoldás lehetséges. Az első az adósságkezelő program,  valamint szóba kerülhet  a kiegészítő biztosítás és az sem utolsó szempont, hogy a felújítással a lakás fenntartási költségei csökkennek, ezzel is kevesebb lesz azok száma, akik nem tudnak majd fizetni.  
Dr. Mester László válaszában elmondta, hogy kerületünk 40 km2-en terül el, ahol lakótelepek és családi házas övezetek is megtalálhatók.
Jelenleg hat közterület-felügyelő látja el ezen a nagy kiterjedésű területen a  szolgálatot, de  a létszámuk növekedni fog.  December 1-jén  megalakul a városőrség, ami a közterület-felügyelőkkel alkot majd egy szervezetet, és több műszakos munkarendben  tevékenykednek.
A közbiztonság további javítására térfigyelő kamerák bővítésére (12 új kamera felszerelésére)is sor kerül a projekt keretében.
Így 2010 év végéig a Havanna lakótelep jelentős része újjászületik, megszépül, tartalmas közösségi programokat kínál új helyszíneken, köszönhetően a mintegy 1,2 milliárd forintos fejlesztési programnak, a közösségek összefogásának, amely kiváló példája lehet egy városrész újjászületésének.

Szerző: Fülep Erzsébet

Forrás: http://www.bp18.hu/hirek/index.php?newswf2_id=7498&newswf2_action=search




Nyomtatható verzió
Copyright © 2010
Budapest XVIII. kerület Önkormányzata
Impresszum|Oldaltérkép Powered by Webgyár